Een veel gestelde vraag luidt: “Waarom de naam Wilpermolen”?
De geschiedenis van de Wilpermolen begint in Wilp in het jaar 1360. Daar stond op de hoek Molenallee en Rijksstraatweg de houten Standaardmolen met als naam “De Ploigh” en was van De Heren van Wilp. Deze molen brandde in 1720 tot de grond toe af. Willem Harmen Baron van Broeckhuizen, Heer tot de Lathmer, bouwde in 1736 in Posterenk zijn Wilpermolen. Het prachtige familiewapen zit boven de stelling gemetseld aan de Oost zijde. Ook bouwde hij het Muldershuis en deze staat er ook nog steeds.
De Stichting Behoud Wilpermolen bestaat in 2020 35 jaar
In 1985 is de Stichting Behoud Wilpermolen opgericht en deze stichting kocht voor één gulden de Wilpermolen van de Gemeente Voorst, die de molen kocht van de Familie Willems. Vele werkzaamheden zijn in de afgelopen jaren verricht en de Wilpermolen is geheel maalvaardig. Naast het onderhoud van de Molen heeft de Stichting ook als doel om sociaal culturele activiteiten te organiseren waarmee zij de financiële middelen verkrijgt voor het onderhoud van de molen.
Wilpermolen had 31 Molenaars:
Door al die jaren heen had de Wilpermolen 31 Molenaars. Voor de meesten was dat hun ambacht en hadden zij een maalbedrijf. De Stichting Behoud Wilpermolen werkt nu met vrijwillig Molenaars die regelmatig de molen laten draaien.
Vele spreuken vanuit de Molenwereld
We kennen vele oud Hollandse spreuken of gezegdes die voortkomen uit de Molengeschiedenis:
- Klap van de Molen of Wieken
- Tegen Windmolens vechten (Don Quichot van La Mancha)
- De Molen is door de Vang
- Dat is Koren op zijn Molen
- In de Tredmolen lopen
- Zonder Wind kan de Molen niet draaien
- Dat Hangt me als een Molensteen om de nek
- Ambtelijke molens draaien langzaam
- Draaien voor de Prins
.